marți, 23 iulie 2013

Săpunul, şamponul, pasta de dinţi, detergentu’ de rufe, apa de gură, crema de plajă…. etc, cosmeticele noastre cele de toate zilele!!!

Săpunul, şamponul, pasta de dinţi, detergentu’ de rufe, apa de gură, crema de plajă…. etc, cosmeticele noastre cele de toate zilele!!!
În ce cosmetice găsim Sodium Laureth Sulfate (SLES)?
Sodium Laureth Sulfate (SLES)  este un ingredient pe care îl vom găsi în multe tipuri de produse cosmetice: săpun lichid, spumant de baie, şampon, pasta de dinţi, săpun de vase, detergent de rufe, substanţe de îndepărtat petele, aftershave, apa de gură, crema de plaje sau crema hidratantă. Este un agent eficient de curăţire şi are proprietatea de a produse spumă. De aceea se foloseşte şi în substanţele de curăţat vehiculele. În acelaşi mod în care curăţă uleiurile de pe suprafaţa maşinii, la fel curata şi grăsimea de pe corp, putând cauza uscarea pielii.
CANCER
Pericolele de la produsul  sodium laureth sulfate  nu provin de la componentele sale, ci mai degrabă de la modul în care este procesat. Acest proces, numit etoxilare, este destinat  că produsul sodium laureth sulfate să fie mai blând la aplicarea acestuia pe piele său păr. Acest proces produce, de asemenea, un contaminant chimic numit 1,4-dioxan. Acest contaminant chimic nu-l vei vedea probabil în lista de ingrediente la produsele: săpun, șampon și pastă de dinți,apă de gură etc. deoarece  1,4-dioxan nu este din punct de vedere tehnic un ingredient, este un produs secundar și în conformitate cu Campaign for Safe Cosmetics, nu este necesar să fie listat pe etichetele produselor. Expunerea globală a acestui contaminant chimic este asociat cu mai multe riscuri pentru sănătate.
Site-ul Healthy Child, Healthy World sugerează că ai putea fi expus la 1,4-dioxan atunci când utilizezi produse de îngrijire personală care conțin detergenți etoxilați, cum ar fi sodium laureth sulfate . Aceste produse includ: geluri de duş , şampon, săpun, pastă de dinţi şi apa de gură. Agenția avertizează de asemenea că 1,4-dioxan este toxic  în caz de înghițire și este citată ca un risc de cancer de către Organizația Mondială a Sănătății și Agenția de Protecție a Mediului din SUA.

Deteriorarea  ficatului  și rinichilor

Potrivit Agenției pentru Substanțe Toxice și Registrul Bolilor, studiile sugerează că expunerea la niveluri ridicate de 1,4-dioxan prin ingestie, respiraţie său contact cu pielea poate deteriora ficatul și rinichii .Agenția de asemenea, că expunerea la niveluri foarte ridicate de substanță chimică poate avea ca rezultat nu numai la deteriorarea acestor organe şi chiar şi moartea.
Ochii, pielea și iritarea nasului
Agenția pentru Substanțe Toxice și Registrul Bolilor spune că oamenii care au fost expuşi la niveluri scăzute de vapori de 1,4-dioxan  au raportat episoade scurte de iritaţii la nivelul ochilor și nasului. Chiar dacă produsul sodium laureth sulfate  este prelucrat astfel încât să irite cât mai ușor pielea,  contaminantul chimic 1,4-dioxan  rezultat a fost asociat cu iritare, îmbătrânire și separarea straturilor de piele.
Starea de reglementare

Oxidul de etilenă și 1,4-dioxan sunt interzise de Health Canada's Cosmetic Ingredient Hotlist. Cu toate acestea, Hotlist nu supune controlului prezența acestor substanțe chimice ca şi aceşti contaminanți.
1,4-dioxan a fost evaluat recent în planul de management al substanțelor chimice ale guvernului, dar Health Canada and Environment Canada a concluzionat că substanțele chimice nu se încadrează în definiția legală de ’’substanţe toxice’’  deoarece nivelurile de expunere estimate au fost considerate a fi mai mici decât cele care ar putea constitui un pericol pentru sănătatea umană. Evaluarea a remarcat incertitudini în estimări de expunere "datorită informațiilor limitate privind prezența sau concentrațiile substanței în produsele de consum disponibile în Canada."
Health Canada a clasificat substanţa sodium laureth sulfate ca o "prioritate moderată pentru sănătatea umană" și a marcat-o pentru o viitoare evaluare sub planul de management al substanțelor chimice guvernului.

Ingrediente legate de:

Sodium lauryl sulfate (SLS), un detergent, folosit în produsele cosmetice, este un iritant pentru piele, ochi şi căile  tractului respirator și toxic pentru organismele acvatice.
Alți etoxilați  pot fi contaminaţi cu oxid de etilenă  și 1,4-dioxan. Aceste ingrediente au de obicei denumiri chimice, inclusiv literele "ETH"  (de exemplu, sodium laureth sulfate).

SLS mai apare şi sub alte denumiri, cum ar fi:
Sodium dodecyl sulfate
A13-00356
Sulfuric acid, monododecyl ester, sodium salt
Akyposal SDS
Sodium salt sulfuric acid
Aquarex ME
Monododecyl ester sodium salt sulfuric acid
Aquarex methylPot oare ca 16.000 de studii despre SLS să fie greșite?
Potrivit Environmental Working Group's Skin Deep, comentarii despre siguranța cosmeticelor , studii de cercetare cu privire la SLS au demonstrat legăturile dintre aceste substanţe şi:
  Iritarea pielii și a ochilor
  toxicitate asupra unui organ
  Toxicitatea pentru reproducere , atac asupra aparatului reproducător
  neuro toxicitate, tulburările endocrine, ecotoxicologie, și modificări biochimice sau celulare
  mutaţii posibile și cancer
Dacă vizitați pagina de SLS la (EWG), site-ul Environmental Working Group[6], veți vedea o listă foarte lungă de probleme de sănătate şi studii de cercetare asociate. De fapt, veți vedea, de asemenea, menționarea lor de către aproape 16.000  de studii în biblioteca ştiinţifică PubMed (precum și link-ul către această listă), despre toxicitatea acestui produs chimic.
Există în mod clar motive de îngrijorare cu privire la utilizarea produselor care conțin această substanţă..
Deoarece cele mai multe studii de cercetare se face pe SLS în sine şi nu pe produse care conțin SLS.

Environmental Working Group declară:
"Riscurile reale de sănătate vor varia în funcție de nivelul de expunere la acest ingredient și susceptibilitatea individuală."
Chiar și substanțe naturale aplicate în concentrație ridicată (de exemplu, ulei de scorțișoară sau ulei de oregano) pot avea efecte dăunătoare.
Dar nu nivelurile ridicate de SLS sunt îngrijorătoare, (deoarece acestea fiind în doze mici, aici se apără şi producătorii ) ci efectele treptat cumulative pe termen lung, expuneri repetate, care sunt motivul real de îngrijorare.
Există o lipsă gravă de studii pe termen lung cu privire la toate substanțele chimice din aceste produse, astfel încât nu știm cu adevărat ce efectele pe termen lung sunt.
Nu este vorba doar de expunerea repetată la o substanță chimică, ci efectul combinat de mii de expuneri chimice mici, zi de zi..
Pentru a evita 1,4 dioxan, consumatorii Organic Association (OCA) recomandă evitarea produselor cu indicații de etoxilare.
Pentru a face acest lucru, uită-te pentru următoarele sufixe în lista de ingrediente: "myreth," "oleth," "lauret," "Ceteareth," orice alt "ETH," "PEG", "polietilenă," ", polietilen glicol," " polioxietilenă, " sau" oxynol. " - de exemplu sulfat laureth-sodiu.
Atât polisorbat 60  și polisorbat 80  sunt, de asemenea, adesea contaminate cu 1,4 dioxan, conform dr. Samuel Epstein.
FDA continuă să ia poziția că nivelurile de 1,4 dioxan  în produsele pentru îngrijirea corpului sunt prea mici pentru a fi considerate dăunătoare.
Având în vedere că există produse disponibile, care nu au nici 1,4 dioxan, de ce să rişti cu sănătatea ta?
Aveţi mai jos o listă cu produse fără SLS sau SLES: http://thehaircareguru.com/sulfate-free-shampoo-list/

SLS Free Shampoo List


Surse:
1. Environmental Working Group's Skin Deep Cosmetic Safety Database
2. Environmental Working Group (EWG), 
3. Hill A. "Make-up kit holds hidden danger of cancer," The Observer (April 7, 2002) 
4. Coming Clean Campaign, Organic Consumers Association
5. Chenery N. "The Case Against Sodium Laureth Sulfate," Organic Health Business Articles
6. Environmental Working Group: Skin Deep Cosmetic Safety Database: Sodium Lauryl Sulfate 
7. Green K, M Chapman J, Cheeks L, M Clayton R, Wilson M and Zehir A. "Detergent penetration into young and adult rabbit eyes: Comparative pharmacokinetics" Cutaneous and Ocular Toxicology (1987);6(2):89-107. 
8.Begoun P. "Sodium Lauryl Sulfate," Paula's Choice: Superior Skin Care, Expert Information. 
9. Babich H and Babich J P. "Sodium lauryl sulfate and triclosan: În vitro cytotoxicity studies with gingival cells" (May 16, 1997) 91(3):189-196. 
10. Lee C H, Kim H W, Han H J, Park C W. "A comparison study of nonanoic acid and sodium lauryl sulfate în skin irritation," Exog Dermatol 2004;3:19-25 
11. Herlofson B B and Barkvoll P. "Sodium lauryl sulfate and recurrent aphthous ulcers: A preliminary study," Acta Odontol Scand 1994:257-259. 
12. Sodium lauryl sulfate, Wikipedia 
13. Vance J. "Deathtraps în the cosmetics we use," Consumer Health Organization of Canada 
14. "Sodium lauryl sulfate facts?
15. "1,4-Dioxane," US Food and Drug Association, CFSAN/Office of Cosmetics and Colors, July 3, 2007, 
16. "Sodium lauryl sulfate—The facts" by Greenfeet 
17. Colborn T, Dumanoski D and Meyers J P. Our Stolen Future: Are We Threatening Our Fertility, Intelligence, and Survival? (Plume, 1996)
18. United States Department of Agriculture, Organic Certification Program 
19. Group for the Education of Animal-Related Issues(GEARI)
·         Campaign for Safe Cosmetics: No More Toxic Tub
·         Healthy Child, Healthy World: Chemical Encyclopedia: 1,4-dioxane
·         Agency for Toxic Substances and Disease Registry: ToxFAQs for 1,4-Dioxane
·         PlanetGreen.com: "The Toxic 12" Beauty Ingredients
i Black RE, Hurley FJ, and Havery DC. "Occurrence of 1,4-dioxane în cosmetic raw materials and finished cosmetic products." Int J PharJ AOAC Int. 84, 3 (May-Jun 2001):666-70.
ii Brashear, A. et al. "Ethylene oxide neurotoxicity: a cluster of 12 nurses with peripheral and central nervous system toxicity." _Neurology _46, 4 (Apr 1996):992-8.
iii California. EPA. Office of Environmental Health Hazard Assessment. _Chemicals Known to the State to Cause Cancer or Reproductive Toxicity. _February 5, 2010. http://www.oehha.org/prop65/prop65_list/files/P65single020510.pdf
iv Environmental Health Association of Nova Scoţia. _Guide to Less Toxic Products._Halifax: EHANS, 2004. http://www.lesstoxicguide.ca/index.asp?fetch=personal#commo.
v CIR. Alert for Sodium Laureth Sulfide and Sodium Lauryl Sulfide. http://www.cir-safety.org/staff_files/alerts.pdf(viewed Mar 17, 2010)
vi Environment Canada and Health Canada. Screening Assessment for the Challenge: 1,4-Dioxane. March 2010. http://www.ec.gc.ca/substances/ese/eng/challenge/batch7/batch7_123-91-1.cfm
vii WHO. ILO. International Chemical Safety Card for Sodium Lauryl Sulfate (ICSC 0502). Aug 1997. http://www.ilo.org/legacy/english/protection/safework/cis/products/icsc/dtasht/_icsc05/icsc0502.htm

Niciun comentariu: