duminică, 7 iulie 2013

Oare peste 60 de ani ce ne'or mai recomanda doctorii?





Acum 60 de ani doctorii ne recomandau , anumite tratamente care li se păreau chiar miraculoase. Iată mai jos câteva din ele. 

Băuturi radioactive
La începutul secolului 20 oamenii credeau că radioactivitatea poate fi benefică organismului. Produse radioactive erau vândute, printre care bijuterii din radiu pentru tratarea reumatismului, paturi cu particule de uraniu pentru tratarea artritei, cosmetice anti-îmbătrânire radioactive dar şi apa radioactivă.
Apa radioactivă a devenit populară odată cu descoperirea izvoarelor fierbinţi radioactive, despre care oamenii credeau că pot vindeca diferite boli.
În 1932, Eben Byers, un nume important în industria producătoare de oţel, a murit după ce a folosit periodic Radithor, un medicament radioactiv.

Cartilaj de rechin
Cartilajul de rechin este presupus că un supliment eficient în terapia cancerului.
În 1950, chirurgul John Prudden a cercetat calităţile medicinale ale cartilajului de rechin.
Acesta a descoperit că poate trata tumorile şi cancerul folosind cartilajele animalelor.
Ideea pe care se baza Prudden şi alţi specialişti era imunitatea rechinilor la boală canceroasă.
Nu există dovezi ştiinţifice care să demonstreze proprietăţile medicinale ale cartilajului de rechin. De asemenea ideea ca rechinii nu pot avea tumori canceroase s-a dovedit a fi falsă în cel puţin 42 de cazuri.
Siropul de tuse cu heroină
Siropul de tuse cu heroină a fost creat în 1898 laboratoarele farmaceutice germane Bayer.
Bayer a încetat producerea de heroină în 1910 când a descoperit că efectele ei sunt mai puternice decât cele crezute iniţial.
În 1924, SUA a interzis producerea de heroină
Mercurul
În anii 1500, mercurul era folosit în tratarea sifilisului.
Doctorul John Hunter susţinea că s-a vindecat de sifilis cu ajutorul mercurului. Acesta a murit ulterior din cauza unui atac de cord.
Tutunul
Ţigările cu tutun au fost pentru prima dată folosite în secolul XV atât pentru plăcere cât şi pentru tratarea infecţiilor, durerilor de cap, răcelilor, oboselii şi chiar că şi anestezice.
Tutunul era considerată o plantă miraculoasă, fiind cunoscută sub numele “Leacul divin”.
Între secolele XVII-XIX erau folosite clismele cu fum de tutun.
În India oamenii credeau că tutunul este benefic pentru dinţi, ceea ce a dus la producerea pastelor de dinţi cu tutun.
Ulterior, Curtea Supremă din India a interzis producerea pastei de dinţi.
Lobotomia
Lobotomia a fost pentru prima dată practicată pe oameni în anii 1980. Se consideră că această procedură vindeca oamenii de boli mintale.
Între anii 1940-1950 , 40.000 de americani au fost supuşi unei astfel de intervenţii.
Neurologul Walter Freeman a creat o nouă procedura, lobotomia trans orbitală care presupune introducerea unui instrument chirurgical prin orbita până la creier pentru a distruge fibre nervoase.
Terapia LSD
În anii 1950 şi la începutul anilor 1960, cercetătorii au descoperit că substanţa halucinogenă LSD poate fi folosită pentru tratarea schizofreniei, alcoolismului şi comportamentului violent.
În timp ce mulţi specialişti nu sunt de acord cu puterile medicinale ale drogului, analiştii norvegieni continua cercetările asupra substanţei pentru tratarea alcoolismului şi schizofreniei.
Teniile
În anii 1950 oamenii se infectau cu tenii pentru a slăbi.
Oamenii credeau că pot pierde din greutate odată ce parazitul se va hrăni cu alimentele pe care aceştia le consumă.
Teniile din organism pot provoca dureri abdominale, ameţeli, constipaţie, balonări, deficienţe de vitamine şi dureri de cap. Ele pot ajunge până la creier, lucru ce poate fi fatal.
Cocaină
Cunoscută prin faptul că se afla în ingredientele băuturii carbogazoasa Coca-Cola, cocaină se foloseşte în producerea unor diferite tipuri de medicamente. Efectele sale energizante şi analgezice fac din cocaină ingredientul perfect pentru un stil de viaţă sănătos, căruia îi lipseşte însă vitalitatea.
Deşi mulţi îl considerau în trecut un medicament minune, fiind apreciat de unele dintre cele mai strălucite minţi ale tuturor timpurilor, precum Sigmund Freud, astăzi, cocaină este cunoscută drept o substanţă care provoacă dependenţa şi afectează inima şi creierul.
Vitamin Water
Centrul pentru Ştiinţa în Interes Public a dat în judecată în 2009 compania Coca-Cola pentru că a promovat produsul, “Vitamin Water” drept un produs sănătos.
Centrul susţinea că cele 33 de grame de zahăr pe care o sticlă le conţine măresc riscul apariţiei obezităţii, diabetului şi a altor probleme de sănătate, făcând că efectele benefice să treacă astfel, neobservate.

Niciun comentariu: