miercuri, 9 martie 2011

DUMNEZEU a avut o soţie?


Are mai multe nume. Il cheama Dumnezeu, Iehova, Yahweh sau Allah, dar, de fapt, evreii, musulmanii sau crestinii sunt cu totii de acord: e unul singur. Toti spun ca e o figura singulara, creatorul universului, nu doar un zeu printre altii.
Dupa ani de cercetari in domeniul istoriei si religiei din Israel, Francesca Stavrakopoulou, doctor in religie la Universitatea din Exeter, Marea Britanie, a ajuns la o concluzie care poate sa zguduie din temelii credinta. Ea sustine ca Dumnezeu a avut o sotie.
In sprijinul afirmatiilor sale, ea aduce inscriptii, figurine si texte vechi, dar si detalii din Biblie, care sustin teoria ca acesta avea o pereche si forma un cuplu cu o zeita. Alaturi de aceasta, Dumnezeu era venerat in templul sau din Ierusalim.
Yahweh si Asherah
Cercetatoarea a descoperit ca Yahweh sau Dumnezeu, cum e denumit, a trebuit sa isi infranga competitorii pentru a ajunge primul in ierarhie si singurul printre israeliti. Printre acesti rivali, textele biblice ii numara pe El, Baal, Molek, Asherah. Si cu toate ca printre cele 10 porunci ale lui Yahweh se afla si aceea ca "Nu veti avea alt Dumnezeu in afara de mine", se pare ca acesti zei erau si ei venerati, iar Biblia o certifica.
De departe semnificativa este insa afirmatia ca zeita Asherah era si ea celebrata in templul lui Yahweh din Ierusalim. In "Cartea Regilor", se spune ca o statuie a ei se afla acolo si ca exista personal feminin in templu care se ocupa de ritualuri legate de zeita. Asherah era o zeita a fertilitatii si era considerata foarte puternica. Ea era sotia lui El, marele zeu din Ugarit (in zilele noastre Siria). Iar Yahweh este numit deseori "El" in Biblie, pentru ca putea sa ia mai multe forme.
Perechea lui Dumnezeu
Cu toate numeroasele referinte, o dovada clara nu a existat ca Asherah era sotia lui Yahweh. Pana la descoperirea unei inscriptii ceramice in desertul Sinai, care dateaza din aproximativ secolul VIII inainte de Hristos. Textul a fost descoperit pe un ciob de vas si a fost scris probabil de un calator sau de un comerciant, care mergea dintr-un oras in altul al vechiului Israel. Pentru calatori, drumul era periculos, asa ca protectia divina era importanta. In cele scrise, persoana cerea binecuvantarea lui "Yahweh si a lui Asherah a lui", iar arheologii sustin ca aceasta este dovada ca Dumnezeu avea o pereche. Inscriptii de acest gen au continuat sa apara, iar cercetatorii pot acum sa spuna ca Dumnezeu a avut candva o sotie.
Relatia lui Dumnezeu cu Asherah ar fi ajuns la final la inceputul monoteismului, doar cateva sute de ani dupa ce calatorul nostru cerea binecuvantarea zeilor. Ca si alte fapturi mitice venerate in Israel care au devenit "ingeri", Ashareh n-a mai fost mentionata.
Unde a disparut dovada?
Culmea e ca prima dintre aceste inscriptii nu se mai gaseste. Descoperita in anii '70, ea "s-a pierdut" misterios. Autoritatile din Israel si Egipt nu stiu unde se afla, iar teoriile conspiratiei au inceput deja. Se crede chiar ca o asa importanta dovada in sprijinul unei teorii care ar schimba viata crestinismului a fost "pierduta" special. Doua dintre cele mai mari religii, cea iudaica si cea crestina, se bazeaza pe existenta unei singure divinitati masculine.
Francesca Stavrakopoulou incearca sa lamureasca misterele intr-un nou documentar BBC, care se numeste "Secretele ingropate ale Bibliei".

sursa: m.stirileprotv.ro

Niciun comentariu: