miercuri, 11 august 2010

Natural born CHAMPIONS (I)Nadia Comăneci – ZÂNA de la Montreal

Nadia Elena Comăneci (n. 12 noiembrie 1961, Oneşti, judeţul Bacău) este o gimnastă română, câştigătoare a cinci medalii olimpice şi prima care a primit nota zece într-un concurs olimpic de gimnastică. Este considerată a fi una dintre cele mai bune sportive ale secolului XX şi una dintre cele mai bune gimnaste ale lumii din toate timpurile.
Nadia s-a născut la Oneşti, fiică a lui Gheorghe şi Ştefania-Alexandrina Comăneci; a fost botezată după "Nadezhda" ("Speranţă"), eroină a unui film rusesc.


Cariera
A concurat pentru prima la nivel naţional în România în 1970, ca membră a echipei oraşului său. Curând, a început antrenamentele cu Bela Karolyi şi sotia sa Martha, care au emigrat mai tărziu în Statele Unite, devenind antrenori ai multor gimnaste americane. La vârsta de 13 ani, primul succes major al lui Comăneci a fost câştigarea a trei medalii de aur şi una de argint la Campionatele Europene din 1975, de la Skien, Norvegia. În acelaşi an, agenţia de ştiri Associated Press a numit-o "Atleta Anului în România". La 14 ani, Comăneci a devenit o stea a Jocurilor Olimpice de Vară din 1976 de la Montreal, Québec. Nu numai că a devenit prima gimnasta care a obţinut scorul perfect de zece la olimpiadă (de şase ori), dar a şi câştigat trei medalii de aur (individual compus, la bârnă şi la paralele), o medalie de argint (echipă compus) şi bronz (sol). Acasă, succesul său a făcut să fie numită "Erou al Muncii Socialiste", cea mai tânără româncă care a primit această distincţie. Comăneci şi-a apărat titlul european în 1977, dar echipar României a ieşit din competiţie în finale pentru a protesta contra arbitrajului. La Campionatele Mondiale din 1978 a concurat o Nadia Comăneci cu greutate peste medie şi ieşită din formă. Căderea la paralele a trimis-o pe locul 4, însă a câştigat titlul la bârnă. În 1979, Comăneci, din nou la greutate normală, a câştigat cel de-al treilea titlu suprem (devenind primul gimnast, bărbat sau femeie, care a făcut aceasta). La Campionatele Mondiale din decembrie, ea a câştigat concursul preliminar, dar a fost spitalizată înainte de a participa la concursul pe echipe, din cauza unei infectări a sângelui în urma unei tăieturi la încheietura mâinii după o tăietură cauzată de o cataramă din metal. În ciuda ordinelor doctorilor, ea a părăsit spitalul şi a concurat la bârnă unde a obţinut nota 9.95. Performanţa sa a conferit României prima medalie de aur în concursul pe echipe. A participat şi la Jocurile Olimpice din 1980 de la Moscova, clasându-se a doua după Yelena Davydova la individual compus, când a fost nevoită să aştepte pentru notă până ce Davydova să-şi încheiat exerciţiul. Nadia şi-a păstrat titlul la bârnă, dar a câştigat şi o nouă medalie de aur, la sol, şi una de argint împreună cu echipa.
Nadia Comăneci la Premiile Sportives Laurens, unde primeşte premiul de Sportiva Anului Comăneci s-a retras din activitatea competiţională după aceste Jocuri. Între 1984 şi 1989 ea a fost membră a Federaţiei Române de Gimnastică şi a ajutat la antrenarea gimnaştilor juniori români. În noiembrie 1989, a emigrat în Statele Unite, trecând ilegal graniţa româno-maghiară, un gest resimţit puternic în cadrul familiei conducătoare a Romaniei. Nadia şi-a petrecut următorii ani promovând linii vestimentare pentru gimnastică, lenjerie Jockey, echipament de aerobic şi rochii de mireasă. În 1994, s-a logodit cu gimnastul american Bart Conner şi s-a întors în România pentru prima dată de la plecare. Comăneci şi Conner s-au căsătorit în România în luna aprilie a anului 1996. În 1999, Comăneci a devenit primal sportiv invitat să vorbească la Naţiunile Unite, pentru a lansa Anul 2000, Anul Internaţional al Voluntariatului. Nadia este în prezent ocupată cu gimnastică şi muncă de caritate în întreaga lume. Ea şi soţul său sunt propietarii Academiei de Gimnastică Bart Conner Gymnastics Academy, Perfect 10 Production Company şi ai câtorva magazine de echipamente sportive, precum şi editori ai Magazinului de Gimnastică Internaţională. Nadia Comăneci este vice-preşedinte al Consiliului Director al Special Olympics, Preşedinte Onorific al Federaţiei Române de Gimnastică, Preşedinte Onorific al Comitetului Olimpic Român, Ambasadorul Sporturilor Româneşti, un Vice-Preşedinte în Consiliul Director al Asociaţiei Distrofiei Musculare, şi membră a Fundaţiei Federaţiei Internaţionale de Gimnastică. Ea a primit două distincţii cu Ordinul Olimpic din partea CIO. În decembrie 2003, a fost publicată prima sa carte, Scrisori către o tânără gimnastă (în engleză: Letters To A Young Gymnast). Nadia a creat o clinică de caritate în Bucureşti pentru a ajuta copii orfani din România.

Niciun comentariu: