Cu ce sunt
hrănite animalele de lapte
Iniţial a
fost analizat conţinutul laptelui de vacă, al celui de capră şi al celui
omenesc, de la marile ferme din Spania şi Maroc, iar cercetătorii au fost
şocaţi de ce au descoperit: peste 20 de tipuri de analgezice, antibiotice şi
medicamente antiinflamatoare. Animalele de la ferme sunt hrănite cu câte un
cocktail de medicamente, ce contaminează mai departe laptele, care este apoi
procesat şi scos la vânzare în magazinele din întreaga lume.
Dintre cele
trei tipuri de lapte analizat, cel de vacă este de departe cel mai contaminat
cu substanţe dăunătoare, însă acest lucru nu este surprinzător, pentru că
vacile sunt "tratate" în mod obişnuit cu multe antibiotice, hormone
de creştere şi hrană de origine contestabilă. Din nefericire pentru sănătatea
celor care consumă laptele comercializat la scară largă, de fiecare dată când
beau laptele, beau şi substanţele rele.
Cercetătorii au publicat şi o listă cu substanţele găsite
în laptele de vacă, printre care se numără şi: ketoprofen (antiinflamator),
diclofenac (antiinflamator), florfenicol (antibiotic), estradiol (hormon
sexual), etinilestradiol (hormon steroidian), triclosan (antifungic),
pirimetamină (medicament anti-malarie).
Aflatoxina
în România
La începutul
acestui an, un scandal privind laptele s-a iscat în ţară. Specialiştii au
descoperit mai multe depozite de lapte ce conţine aflatoxina - o substanţă
cancerigenă eliberată de anumite tipuri de mucegaiuri, ce contaminează
alimentele depozitate necorespunzător. Problema aici este că toxina cancerigenă
nu poate fi eliminată de organismul uman, aşa cum se poate întâmpla în cazul
animalelor. Produsele infestate au fost retrase de pe piaţă, însă specialiştii
nu au continuat cercetările, să afle ce alte substanţe mai conţine laptele
comercializat.
“De ce femeile din China nu fac cancer de sân?”
Prof. Jane A. Plant, PhD, C.B.E., prestigios cercetător
britanic, a trăit experienţa unui cancer de sân cu multiple recidive, în timpul
căreia a descoperit un program de prevenţie şi vindecare bazat pe excluderea
din dietă a laptelui şi produselor lactate.
Programul
acesta – controversat, ca toate celelalte soluţii în problema cancerului
- NU îndeamnă la a renunţa la tratamentele chirurgicale şi medicale, ci
pledează pentru o schimbare simplă de stil de viaţă.
Textul de
mai jos – semnalat de o clientă căreia îi mulţumesc – este extras din cartea sa
Your Life In Your Hands: Understanding, Preventing, and
Overcoming Breast Cancer.
Îl reproduc
aici, pentru că cele scrise de prof. Jane A. Plant confirmă unele lucruri pe
care le-am trăit eu însămi. După toate evidenţele, fac parte dintre cele aprox.
30% persoane care, potrivit studiilor, au putut preveni sau vindeca un cancer
mamar printr-un stil de viaţă sănătos: în cazul meu, mişcare multă,
pe bază de recomandări ale unor kinetoterapeuţi calificaţi + alimentaţie cu
multe fructe şi legume şi foarte puţine (foarte rar) carne, ouă, lactate + strategii
diverse de control al stressului. Zilele trecute, ecograful mi-a arătat că
evoluţiile pozitive continuă!!!
*
Nu am avut
altă alternativă – scrie prof. Jane A. Plant – decât fie să mor, fie să incerc
sa gasesc eu însămi un remediu. Sunt om de ştiinţă – trebuia sa existe o
explicatie rationala pentru care una din 12 femei din Anglia sufera de aceasta
boala.
Pierdusem un
sân şi făcusem radioterapie. Făceam în acel moment o chimioterapie pe
care o suportam greu şi fusesem văzută de câţiva dintre cei mai buni
specialişti din ţară. Însă în adâncul sufletului simţeam certitudinea că mă
aflu în faţa morţii.
Aveam un soţ
iubitor, o casă frumoasă şi doi copii de crescut. Voiam cu disperare să
trăiesc. Din fericire, această dorinţă m-a condus la a descoperi faptele, unele
dintre ele cunoscute la vremea aceea doar de o mână de cercetători.
Oricine a
intrat in contact cu cancerul de san stie ca anumiti factori de risc – cum ar
fi varsta, menstruatia timpurie, menopauza cu debut intarziat si o familie cu
antecedente – nu pot fi controlati. Dar sunt alti factori de risc pe care ii
putem controla cu usurinta.
Aceşti
factori de risc “controlabili” se traduc uşor în schimbări simple pe care le putem face cu toţii în vieţile noastre de
fiecare zi pentru a preveni sau trata cancerul de sân. Mesajul meu este
ca pana si cancerul de san in stare avansata poate fi invins, pentru ca eu am
reusit.
Primul
indiciu pentru a intelege ce anume imi dezvolta cancerul de san l-am gasit cand
sotul meu Peter, si el un om de stiinta, s-a intors de la munca din China. In
acea perioada ma pregateam pentru o sesiune de chimioterapie.
Adusese cu
el reţete şi scrisori, precum şi nişte supozitoare uimitoare din plante,
trimise de prietenii şi colegii mei din China. Supozitoarele îmi fuseseră
trimise ca tratament pentru cancerul de sân. În pofida dramatismului situaţiei,
am izbucnit amândoi în râs şi îmi amintesc că am glumit: dacă acesta este
tratamentul în China, nu e de mirare că femeile chineze evită să contracteze
boala.
Cuvintele
acestea au avut un ecou puternic în mintea mea: de ce femeile chineze nu fac
cancer de sân? Lucrasem cândva în colaborare cu colegii chinezi la un
studiu despre legătura între chimia solului şi boală şi îmi aminteam câteva
statistici. Boala este aproape inexistentă acolo. Doar una din 10.000 de femei
moare în China din cauza unui cancer de sân, comparativ cu teribila cifră de
una la 12 femei în Marea Britanie şi media şi mai teribilă de una la 10 în
ansamblul ţărilor occidentale.
China e o
ţară rurală, cu mai putină poluare urbană, însă nu aceasta este explicaţia. Şi
în Hong Kong, care este puternic urbanizat, rata de cancer de san este de doar
34 femei din 10.000, extrem de mică in comparatie cu cea occidentala. Oraşele
japoneze Hiroshima şi Nagasaki au şi ele rate foarte mici. Şi, să ne amintim,
ambele oraşe au fost atacate cu arme nucleare, ceea ce înseamnă că la cancerele
generate de poluarea urbană se adaugă şi acelea generate de radiaţii.
Concluziile
care puteau fi trase din aceste statistici te puneau pe gânduri. Dacă o femeie
din Occident s-ar fi mutat în industrializatul, iradiatul Hiroshima, riscul de
a fi contractat un cancer de sân s-ar fi redus la jumătate. Părea absurd. Mi
s-a parut evident că ceva din stilul de viaţă, fără legătură cu poluarea,
urbanizarea sau mediul, determină creşterea riscului pentru femeile
occidentale.
Am
descoperit apoi că, oricare ar fi cauza diferenţelor imense intre ratele cu
care apare cancerul de san în ţările orientale si cele occidentale, ea nu
este genetică. Cercetarea ştiinţifică arată că, dacă se stabilesc în Vest,
chinezii şi japonezii ajung, după una sau două generaţii, la rate apropiate de
acelea ale comunităţii gazdă.
Acelaşi
lucru se întâmplă atunci când oamenii din Hong Kong adoptă complet un stil de
viaţă occidental. De fapt, în China, denumirea populară a cancerului de sân
este “boala femeilor bogate”, pentru că acolo doar cei mai bogaţi îşi permit să
mănânce “mâncare Hong Kong”. De la îngheţată şi ciocolată, la spaghetti şi
brânză feta, toată mâncarea occidentală este numită de chinezi “mâncare Hong
Kong” din cauză că poate fi procurată mai ales în fosta colonie britanică,
fiind foarte rar găsită în restul Chinei.
Am dedus că,
oricare ar fi cauza cancerului meu la san şi a incidenţei şocant de mare a
bolii în aceasta tara in general, ea are aproape sigur legatura cu stilul de
viata al celor mai bogaţi, al clasei de mijloc, din Occident.
Exista aici
şi un aspect important pentru barbati. In cercetarile mele, am observat ca
multe date despre cancerul de prostata duc la concluzii similare. Conform
statisticilor de la Organizatia Mondiala a Sanatăţii , numarul de barbati cu
cancer de prostata in China este neglijabil, de numai 0,5 la 100 000. In
Anglia, Scotia şi Ţara Galilor rata este de 70 de ori mai mare. Ca si
cancerul de san, este o boala a clasei de mijloc, care ataca in principal
grupurile din partea superioară a ierarhiilor socio-profesionale – care
isi permit mese bogate.
Îmi amintesc
ca mi-am întrebat soţul: “Peter, abia te-ai întors din China. Ce e atât de
diferit în stilul de viaţă al chinezilor? Ei de ce nu fac cancer de sân?”
Am hotărât
să punem laolaltă competenţele noastre ştiinţifice şi să abordăm problema
logic. Am examinat datele ştiinţifice, iar acestea ne-au condus către grăsimile
din dietă. Cercetătorii descoperiseră în anii ’80 că numai 14% din
caloriile din dieta chinezilor proveneau din grasimi, comparativ cu 36% in
Occident. Dar dieta mea era, de ani de zile, cu mult inainte sa fac cancer de
san, foarte săracă in grasimi si bogata in fibre. În plus, ca om de stiinta,
stiam ca majoritatea studiilor care au urmărit grupuri mari de femei pe
parcursul a zeci de ani nu au dovedit că grasimile din dieta adultilor ar
creşte riscul de cancer de san.
Apoi, într-o
zi, s-a întâmplat ceva special. Peter şi cu mine lucrăm de atâţia ani împreună,
încât nu mai ştiu care dintre noi a spus primul: “Chinezii nu mănâncă
produse lactate!”.
E greu să-i
explici cuiva care nu e cercetător ce stare de “agitaţie” mentală şi emoţională
ai când simţi că ai ajuns să înţelegi ceva important. E ca şi cum ai avea în
minte o mulţime de bucăţi de puzzle şi dintr-o dată, în câteva secunde, toate
se aşază la locul lor, iar întregul tablou devine clar. Mi-am amintit brusc
câţi chinezi au o intoleranta fizică la lactoza, mi-am amintit cum colegii
chinezi cu care lucrasem spuneau mereu ca laptele e numai pentru bebelusi si
cum unul dintre cei mai apropiati prieteni, care este de origine chineza,
refuza mereu politicos preparatele cu branza de la petreceri.
Nu aveam
cunoştinţă de niciun chinez care, trăind în stilul chinezesc traditional
de viaţă, să fi folosit vreodată produse de vacă sau alte lactate pentru a-şi
hrăni nou-născuţii. Apelează la o doică, însă niciodată la produsele
lactate.
Cultural,
preocuparea noastră occidentală pentru lapte şi produsele lactate le pare
chinezilor foarte bizară. Îmi amintesc că, la putin timp dupa incheierea
revolutiei culturale din anii ’80, am primit o delegaţie numeroasă de chinezi.
Sfătuiţi de cineva de la Relaţii Externe, am comandat o budincă cu multă
inghetata. După ce au întrebat ce conţine, toti chinezii, inclusiv interpretul,
au refuzat politicos sa manance si nu au putut fi convinsi sa se razgandeasca.
La vremea respectivă, am fost încântaţi că am putut mânca portii suplimentare!
La vremea respectivă, am fost încântaţi că am putut mânca portii suplimentare!
Laptele,
aveam să descopăr, este una dintre cele mai comune cauze ale alergiilor alimentare.
Peste 70%
din populatia lumii nu poate digera lactoza, fapt ce i-a determinat pe
nutritionisti sa considere ca aceasta este condiţia normala a adultilor, nu
vreo deficienţă. Poate că natura încearcă să ne spună că mâncăm ce nu e
pentru noi.
Înainte să
fiu prima dată diagnosticată cu cancer de san, mancam foarte multe lactate:
lapte degresat, branza slabă si iaurt. Le foloseam ca sursă principală de
proteine. Mai mancam şi carne slabă de vită, tocată, ieftină, care acum
realizez că provenea probabil de la vaci de lapte mature.
Ca să fac
faţă chimioterapiei pe care am primit-o la a cincea recidivă a cancerului meu,
am consumat iaurturi organice, pentru a ajuta tubul digestiv să se refacă şi
a-mi repopula intestinele cu bacterii “bune”.
Recent, am
aflat că în 1989 iaurtul a fost corelat cu cancerul ovarian. Dr. Daniel
Cramer de la Universitatea Harvard a studiat sute de femei cu cancer ovarian pe
care le-a pus sa noteze în detaliu ce mâncau. Mi-aş dori să fi aflat despre
aceste descoperiri chiar atunci când au fost realizate.
Urmând noua
noastră perspectivă cu privire la modul de a se alimenta al chinezilor, am
decis să renunţ imediat nu doar la iaurt, ci la toate produsele din lapte.
Brânză, unt, lapte, iaurt şi orice altceva mai conţinea lapte au ajuns la coşul
de gunoi.
E
surprinzător cât de multe produse, inclusiv supele comerciale, biscuiţii şi
prăjiturile, conţin diferite forme de produse lactate. Chiar şi multe branduri
specifice de margarină din soia, floarea-soarelui sau ulei de măsline conţin produse
lactate. De aceea, am devenit o cititoare foarte atentă a etichetelor
alimentare.
Măsuram
regulat progresele celui de-al cincilea ganglion canceros şi notam rezultatele
într-un grafic. În pofida încurajărilor din partea doctorilor şi asistentelor,
observaţiile mele riguroase îmi spuneau un adevăr amar. Prima sesiune de
chimioterapie nu a avut niciun efect. Ganglionul rămăsese la aceleaşi
dimensiuni.
Apoi, am
eliminat produsele lactate. În câteva zile, ganglionul a început să se reducă.
La două săptămâni după cea de-a doua sesiune de chimioterapie şi la o săptămână
după ce am renunţat la produsele lactate, ganglionul din gât a început să mă
mănânce. Apoi a început să devină mai moale şi să-şi reducă dimensiunile. Pe
grafic, linia care indica până atunci că nimic nu se schimbă, mergea tot mai
jos, pe măsură ce tumora devenea tot mai mică.
Şi, foarte
semnificativ, am remarcat că, în loc să se reducă exponenţial (într-o curbă
uşoară), aşa cum se întâmplă de obicei cu cancerul, dimensiunile apăreau pe
grafic ca o linie dreaptă în jos, indicând o vindecare, nu o suprimare sau
remisie a tumorii.
Intr-o
sambata, la sase saptamani de cand renuntasem la produsele lactate, am avut o
sedinta de meditatie de o ora, dupa care am pipait sa văd ce rămăsese din
ganglion. Nu l-am putut gasi, desi aveam experienta in detectarea ganglionilor
cancerosi – mi i-am detectat singura pe toti cinci. M-am dus la sotul meu si
l-am rugat să-mi palpeze gâtul. Nici el nu a gasit nici urmă de tumoră.
In
urmatoarea marti, eram programată la control la un specialist în cancer de la
Charing Cross Hospital din Londra. M-a examinat amănunţit, îndeosebi la gât
unde fusese tumora. Iniţial, a fost nedumerit, apoi mi-a spus încântat: “Nu o
găsesc”. Niciunul dintre medicii mei nu se astepta ca cineva cu tipul si
stadiul de cancer pe care il aveam eu (un cancer care se răspândise clar în
sistemul limfatic) să supravietuiasca, cu atat mai putin sa se vindece.
Specialistul
a fost la fel de fericit ca şi mine. Când am discutat prima dată ideile mele cu
el, a fost – după cum era de aşteptat – sceptic. Însă înţeleg că acum foloseste
in prelegerile sale harti care arata mortalitatea scăzută din cauza cancerului
in China si le recomanda pacientilor cu cancer o dieta fara lactate.
Cred că
legatura dintre produsele lactate si cancerul de san este similara cu legatura
dintre fumat si cancerul de plamani. Cred ca m-am vindecat pentru că am identificat
aceasta legatură, iar apoi am urmat o dieta special ţintită către menţinerea
sănătăţii sânului şi a sistemului hormonal.
A fost greu
pentru mine, cum probabil este si pentru dumneavoastră, sa accept ca o
substanta “naturala” precum laptele poate avea implicatii atât de mari asupra
sanatatii. Dar sunt dovada vie că lucrurile stau astfel (…)
*
Citiţi mai
multe detalii despre compoziţia laptelui şi efectele asupra organismului uman
la http://www.alkalizeforhealth.net/Lnotmilk6.htm
Recomand tuturor să piardă o oră şi jumătate din viaţă
şi să urmărească documentarul care schimbă vieţi : http://documentare.digitalarena.ro/furculite-in-loc-de-cutite-2011/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu