Consider că orice persoană
cu un minim de inteligentă şi care doreşte să conştientizeze ce se întâmplă în
jur s-a întrebat cel puţin odată de ce este nevoie să consumăm hrană artificială,
toxica şi nesănătoasă în timp ce recoltele de cereale, legume, fructe, sunt
destul de bogate şi pot acoperii cererea populaţiei. În ultimul timp, producătorii
trebuie să introducă în alimente aditivi şi substanţe cancerigene sub pretextul
pueril al conservării hranei.
Ne-am obişnuit deja cu
replici gen creşterea masivă a populaţiei – noile cerinţe ale pieţei –
necesitatea diversificaţii produselor, dar aceste “scuze puerile” pot fi demontate
uşor dacă privim atent în jurul nostru. Studiile arată ca jumătate din hrana
lumii este aruncată la gunoi nu neapărat din cauza termenelor de valabilitate cât
a aspectului lor care nu le face eligibile pentru un loc pe rafturi. Institutul
de Inginerie Mecanică din Marea Britanie ne informează că jumătate din mâncarea
lumii, adică peste două miliarde de tone de alimente, ajunge să fie aruncată la
gunoi. Aceiaşi specialiştii susţin că anual, în lume, sunt produse patru
miliarde de tone de alimente şi până la 50 la sută din această cantitate ajunge
să fie catalogată drept “deşeu alimentar”.
Sistemul impus de către
anumiţi industriaşi avizi după putere şi după bani a reuşit să convingă populaţia
acceptarea şi uneori promovarea anumitor mâncăruri gen fast food şi junk food
care, deşi “sunt la modă” şi “gustoase”, provoacă anual milioane de boli în întreaga
lume. Copiii şi adolescenţii care consumă hrana de tip fast-food au un risc
crescut de a suferi de astm sever, de rinita alergică şi de eczema atopică,
potrivit unui studiu internaţional asupra alergiilor la copii. Slăbiciunea umană
pentru simţul gustului, lipsa de control şi de voinţă în alegerea corectă a
alimentaţiei, indolenţa şi mai ales ignoranţa au contribuit din plin la
dezastrul actual în domeniul sănătăţii corporale, psihice şi mentale a fiinţei
umane.
Informaţiile sunt peste tot
în jurul nostru. Rămân uimit cum astfel de ştiri sunt prezentate chiar de media
corporatista iar oamenii nu ia în considerare informaţia. Un nou exemplu că
manipularea este mai accentuată decât campaniile de informare şi educare sau
reeducare, unde e cazul. Concernuri precum McDonalds, KFC sau marii retaileri
ce pun la dispoziţie şi comercializează o serie întreaga de produse la care
primează doar formă sau ambalajul şi mai puţin sau deloc conţinutul, au
provocat o decădere accentuată în planul sănătăţii.
Şi pentru că elitele sunt întotdeauna
primele informate asupra efectelor pe termen scurt său lung al acestor “deşeuri
alimentare” legile create de către acestea au fost făcute în aşa fel încât
marea majoritate a oamenilor să nu poată riposta, iar dacă o fac efectele sunt
de mică durată şi fără a avea impact asupra celorlalţi. Producătorii au fost
forţaţi să să aplice reguli lipsite de sens alterând alimentele şi chimizându-le
fără a riposta prea mult. Odată ce profitul a fost pe măsură aşteptărilor, nici
aceştia, în mare parte, n-au mai dat interes sănătăţii celor din jur. S-a ajuns
ca în ţările “dezvoltate industrial”, omul dintr-o fiinţă armonioasa şi
echilibrată din punct de vedere fizic şi psihic să reprezinte doar o maşinărie în
mâna elitelor. Consumul de alimente toxice oboseşte organismul mult mai repede
distrugându-i astfel resursele ce le are la dispoziţie.
S-a ajuns la incredibila
situaţie de a nu mai putea să găseşti pe piaţa largă, la prima mână, un aliment
sănătos, pur şi natural. Laptele, de pildă, reprezintă o adevărată aventură în
tehnica chimizării şi manipulării unei substanţe iniţiale, astfel încât ea să
nu mai păstreze aproape nimic din resursele ei naturale. Te întrebi atunci în
mod firesc: de ce toate acestea? De ce această nebunie a contrafacerii şi a
sinteticului? Primeşti răspunsul ca aceste legi şi reguli de fabricaţie sunt
menite să asigure lipsa bolilor şi să ofere nutrienţii necesari fiinţei umane,
dar adevărul este – şi multe studii au demonstrat acest fapt – că exact aceste
alimente ce conţin o serie întreagă de conservanţi, coloranţi şi alte produse
chimice toxice sunt cancerigene ori provoacă boli şi multe alte probleme
organismului uman. Tenul nesănătos, problemele de circulaţie, îmbătrânirea
prematură, durerile de tot felul, oboseala, supraponderabilitatea etc.
Reprezintă într-o bună măsură rezultatul alimentaţiei ce conţine astfel de
produse nocive.
Aproape toată lumea ştie că
pasteurizarea laptelui înseamnă a-l face, de fapt, mai puţin digerabil;
pasteurizarea amplifica în schimb problemele legate de constipaţie, de
congestie a sinusurilor şi de probleme digestive. Toate acestea se datorează în
special faptului că la căldură, enzimele lactazei – care sunt prezente în
laptele crud – sunt distruse şi nu mai pot ajuta la digestia lactozei. Strigător
la cer, dar guvernul ne spune că pasteurizarea laptelui (şi prin urmare
interzicerea comercializării lui în formă crudă) este pentru protejarea sănătăţii
oamenilor! Iată însă că guvernul nu considera la fel de nocive ţigările pe care
le poţi cumpăra de la orice colţ de stradă şi nici alcoolul ce abundă peste
tot.
În realitate, toată această
„mişcare” este ceva specific pentru a asigura monopolul comercializării
laptelui de către marea industrie a lactatelor. Mai nou se introduce aspartam în
lapte, în iaurt şi în produsele derivate, chiar dacă există împotrivirea formală
a organismului de control pentru a nu trece aspartamul pe etichete. Au găsit o
metodă simplă: prin modificarea „definiţiei laptelui”, astfel încât acesta să
fie făcut să „includă” şi aspartamul. Astfel, aspartamul nu mai trebuie trecut
pe etichete, iar producătorii îl pot folosi fără grijă în comercializarea
laptelui. Sigur, toate acestea se petrec şi cu largul concurs al tembelismului şi
ignorantei extraordinare a marii mase de oameni, dar chiar şi aşa este uluitor
ce se petrece.
Ce înseamnă OMG? – Organism
modificat genetic sau transgenic este termenul cel mai folosit pentru a defini
o plantă de cultură sau un animal aparent normal căruia, prin intermediul unor
tehnici de inginerie genetică, i s-au transferat gene de la alte specii
(plante, animale, bacterii, virusuri sau chiar gene umane), pentru a-i conferi
anumite proprietăți noi.
Ce înseamnă organic? –
“Alimentele organice sunt produse fără a folosi pesticide convenţionale;
fertilizatori realizaţi din ingrediente sintetice, fără folosirea bioingineriei
sau radiaţiei cu ioni.”
Ce sunt Produsele bio? – Produsele bio-organice sunt compuse strict din plante și din ingrediente organice, care nu au fost modificate genetic și cărora nu li s-au adăugat alte produse chimice. Aceste produse, fie că sunt alimente bio, produse cosmetice bio, de îngrijire bio, de curățenie bio sau suplimente nutritive, reprezintă cea mai nouă tendință în ceea ce privește modul de a trăi sănătos.
Ce sunt Produsele bio? – Produsele bio-organice sunt compuse strict din plante și din ingrediente organice, care nu au fost modificate genetic și cărora nu li s-au adăugat alte produse chimice. Aceste produse, fie că sunt alimente bio, produse cosmetice bio, de îngrijire bio, de curățenie bio sau suplimente nutritive, reprezintă cea mai nouă tendință în ceea ce privește modul de a trăi sănătos.
Produsele certificate
ecologic, bio/ecologic sau organic sunt termeni sinonimi. Folosirea lor depinde
de termenul impus într-o anumită zonă geografică – de exemplu în spațiul
anglo-saxon se folosește termenul de organic (inclusiv în S.U.A. și Canada), în
spațiul german se folosește oficial termenul ökologisch („ecologic”), în timp
ce în acelaşi spațiu termenul bio se folosește în context de marketing pentru a
desemna un produs ecologic certificat, iar în spațiul italian termenul folosit
este cel de bio. Aceste produse pot fi caracterizate și sunt individualizate
prin intermediul unor norme de producție și procesare codificate legislativ la
nivel național sau, în cazul Uniunii Europene și S.U.A., la nivel comunitar.
Guvernul iese în fata mereu
cu aceeaşi „poezie” tâmpită: facem aceasta pentru a asigura sănătatea cetăţenilor
noştri şi pentru că viaţa lor să fie în siguranţă. Este însă cât se poate de
clar că guvernul nu va putea sau dori niciodată să elimine riscul din viaţa
oamenilor. În astfel de condiţii, ce credit mai putem noi acorda guvernului,
care nu doar că ne minte, dar demonstrează că ne constrânge şi ne privează de
drepturi elementare cetăţeneşti?
Singura şansă împotriva
acestor norme, ce nu numai că îngrădesc libertăţile de alegere dar sunt îndreptate
împotriva cetăţeanului de rând, este să ne informăm singuri din cărţi de
specialitate, în general apărute înainte de 1990 sau chiar mai devreme. O altă
formă de informare rămân canalele alternative ce nu sunt afiliate marilor
concerne internaţionale sau naţionale. Rămâne totuşi o problemă... În cursa
pentru profit, anumite publicaţii şi site-uri de genul acesta publică uneori nişte
absurdităţi menite doar să vândă. Cheia este să facem diferenţa între o informaţie
împărtăşită cu noi şi o informaţie vândută nouă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu